Natura
Kompendium wiedzy o papugach ?

Kompendium wiedzy o papugach ?

Papugi należą do rzędu Psittaciformes, który obejmuje ponad 350 gatunków ptaków, w tym papużki, makolągwy, kakadu i kakadu, według Zintegrowanego Systemu Informacji Taksonomicznej (ITIS). Chociaż istnieje wiele rodzajów papug, wszystkie gatunki papug mają kilka cech wspólnych. Na przykład, aby zostać sklasyfikowanym jako papuga, ptak musi mieć zakrzywiony dziób, a jego stopy muszą być zygodaktylowe, co oznacza, że na każdej stopie znajdują się cztery palce z dwoma palcami, które wskazują do przodu i dwoma, które wskazują do tyłu.

Rozmiar
Ponieważ kolejność papug obejmuje tak wiele różnych gatunków, rozmiary papug są bardzo zróżnicowane. Papugi mogą mieć rozmiar od około 3,5 do 40 cali (8,7 do 100 centymetrów) i ważą średnio od 2,25 do 56 uncji (64 g do 1,6 kg). Najcięższym gatunkiem papugi na świecie jest kakapo, który może ważyć do 9 funtów. (4 kg). Najmniejszą papugą jest papuga pigmejska, która ma tylko około 3 cale (8 cm) wzrostu i waży zaledwie 0,4 uncji (10 g).

Siedlisko
Większość dzikich papug żyje w ciepłych obszarach półkuli południowej, choć można je znaleźć w wielu innych regionach świata, takich jak północny Meksyk. Australia, Ameryka Południowa i Ameryka Środkowa charakteryzują się największą różnorodnością gatunków papug.

Jednak nie wszystkie papugi lubią ciepłą pogodę. Niektóre papugi lubią żyć w śnieżnym klimacie. Kilka papug, które lubią zimną pogodę to papugi bordowe, grubodziobe i kaje.

Z ich kolorowym upierzeniem i zdolnością do naśladowania ludzkiej mowy, papugi są bardzo popularnymi zwierzętami domowymi. Niektóre papugi uciekły swoim właścicielom i rozmnożyły się w niezwykłych miejscach. Na przykład popularny ptak w handlu domowym, papużka nierozłączka, pochodząca z subtropikalnej Ameryki Południowej, obecnie przebywa w Stanach Zjednoczonych po tym, jak niektóre z nich uciekły i rozmnożyły się na wolności.

Zwyczaje
Większość papug to ptaki społeczne, które żyją w grupach zwanych stadami. Afrykańskie papugi szare żyją w stadach liczących od 20 do 30 osobników.

Wiele gatunków jest monogamicznych i spędzają życie tylko z jednym partnerem. Koledzy pracują razem, aby wychować młode. Papugi w całym stadzie komunikują się ze sobą poprzez skrzeczenie i poruszanie piórami ogona.

Niektóre papugi, jak kakapo, są nocne. Śpią w ciągu dnia, a w nocy szukają pożywienia.

Dieta
Papugi są wszystkożerne, co oznacza, że mogą jeść zarówno mięso, jak i roślinność. Większość papug spożywa dietę, która zawiera orzechy, kwiaty, owoce, pąki, nasiona i owady. Nasiona są ich ulubionym pożywieniem. Mają silne szczęki, które pozwalają im otwierać skorupy orzechów, aby dostać się do nasion, które są w środku.

Keas używają swoich dłuższych dziobów do wykopywania owadów z ziemi na posiłek, a kakapo żują roślinność i piją soki.

Potomstwo
Papugi są jak większość innych ptaków i składają jaja w gnieździe. Niektóre gatunki, choć, złożyć jaja w dziuplach drzew, tunele ziemi, jamy skalne i kopce termitów. Papugi zazwyczaj składają od dwóch do ośmiu jaj w jednym czasie. Jajo papugi potrzebuje od 18 do 30 dni inkubacji zanim się wykluje, więc rodzice na zmianę siedzą na jajach.

Pisklę papugi rodzi się tylko z cienką warstwą cienkich, delikatnych piór zwanych puchem. Pisklęta papug są ślepe przez pierwsze dwa tygodnie swojego życia. W wieku trzech tygodni zaczynają wyrastać im dorosłe pióra. Pisklę nie będzie w pełni dojrzałe przez okres od jednego do czterech lat, w zależności od gatunku.

Status ochronny
Reklama

Wiele gatunków papug jest zagrożonych wyginięciem. Kakapo (Strigops habroptila) jest krytycznie zagrożoną papugą, według Kakapo Recovery Organization. Pozostało ich mniej niż 150. Istnieje tylko 50 pomarańczowo-brzuchate papugi (Neophema chrysogaster), znalezione w Australii, co czyni go jednym z najbardziej zagrożonych papug na świecie.

Amazonka żółtogłowa (Amazona oratrix) jest kolejną zagrożoną papugą, choć jest ich więcej niż kakapo czy papug pomarańczowobrzuchych. Według International Union for Conservation of Nature, na wolności pozostało 7000 amazonek żółtogłowych.

Zaloguj się

Zarejestruj się

Resetuj hasło

Proszę wpisać nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z linkiem do ustawienia nowego hasła.