Natura
Co warto wiedzieć o żyrafach ?

Co warto wiedzieć o żyrafach ?

Żyrafy są najwyższymi zwierzętami lądowymi. Samice żyraf mają do 14 stóp wysokości i ważą do 1500 funtów. Tymczasem samce mają do 18 stóp wzrostu i mogą ważyć 3000 funtów. Przy tej wysokości żyrafa może zajrzeć w okno drugiego piętra.

Sama ich szyja może mieć 6 stóp długości, czyli jest wyższa od przeciętnego człowieka i może ważyć do 600 funtów. Nogi żyrafy mają również około 6 stóp długości, co pozwala im szybko biegać. Rekordowa prędkość biegu żyrafy to 34,7 mil na godzinę. Serce żyrafy ma 2 stopy długości i waży około 25 funtów. A płuca żyrafy mogą pomieścić 12 galonów powietrza. Oczy żyrafy są wielkości piłek golfowych.

Wygląd:
Żyrafy są znane ze swojego długiego, wysokiego wyglądu. Mają mały garb na plecach jak wielbłąd i mają plamisty wzór podobny do lamparta. Ze względu na kombinację tych cech, niektórzy ludzie nazywali żyrafę „wielbłądem i lampartem”. Stąd właśnie pochodzi nazwa gatunkowa żyrafy „camelopardalis”.

Te dziewięć podgatunków żyrafy różni się wzorami umaszczenia i zamieszkuje różne części Afryki. Kolor sierści żyrafy może wahać się od jasnej opalenizny do prawie czarnego, w zależności od tego, co żyrafa je i gdzie mieszka. Kolory sierści żyrafy wahają się od jasnej opalenizny do prawie czarnego. Oznaczenia każdej żyrafy są tak indywidualne jak ludzkie odciski palców.

Na przykład żyrafa siateczkowa, występująca tylko w północnej Kenii, ma sierść z pajęczyną wąskich białych linii, podczas gdy żyrafa masajska, również występująca w Kenii, ma wzór przypominający liście dębu.

Żyrafy mają dwa rogi na czubku głowy zwane ossicones. Zarówno samce jak i samice mają kosteczki słuchowe. Ossicones są pokryte skórą i futrem, tak jak reszta ciała żyrafy. Kosteczki kostne zaczynają się jako chrząstka, a później, w miarę starzenia się żyrafy, łączą się z czaszką.

Dieta:
Żyrafy są roślinożercami, ucztują na setkach funtów liści tygodniowo i przemierzają kilometry w poszukiwaniu pożywienia. Ich wysokość daje im przewagę nad innymi afrykańskimi roślinożercami, ponieważ mogą dotrzeć do wysokich gałęzi dla młodych liści. Ich 18-calowy język pomaga im dotrzeć do niektórych z twardszych liści. Potrzeba wiele, aby napędzić tak dużego ssaka, a żyrafa może zjeść do 75 funtów pożywienia dziennie. Żyrafa spędza większość swojego dnia na jedzeniu. Żyrafy muszą pić tylko raz na kilka dni, ponieważ większość wody czerpią z soczystych roślin, które jedzą.

Drzewa akacjowe goszczą ich ulubione liście. Chociaż drzewa te mają długie ciernie, które uniemożliwiają większości zwierząt ich jedzenie, żyrafy używają swoich długich języków i warg napletkowych, aby dosięgnąć wokół cierni. Uważa się, że ciemny kolor ich języka zapobiega poparzeniom słonecznym podczas sięgania po liście. Żyrafy mają gęstą, lepką ślinę, która powleka kolce, które mogą połknąć.

Siedlisko:
Żyrafy można znaleźć w afrykańskich sawannach, łąkach i lasach.

Geografia:
Żyrafy można znaleźć w całej Afryce Subsaharyjskiej. Są one rodzime dla wielu krajów afrykańskich, takich jak Kenia, Kamerun, Czad, Niger, Uganda, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Zambia, Tanzania, Angola i RPA.

Zaloguj się

Zarejestruj się

Resetuj hasło

Proszę wpisać nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z linkiem do ustawienia nowego hasła.